Práca na výletnej lodi má niekoľko charakteristických čŕt, ktoré ju značne odlišujú od pracovných miest na pevnine. Asi najväčším rozdielom je skutočnosť, že zamestnanci výletných lodí na nich počas trvania pracovnej zmluvy aj žijú. Vybrali sme pre vás 3 výhody práce na výletnej lodi, okolo ktorých navyše existuje množstvo mýtov a legiend.
Uvidíte svet, ale nie je to dovolenka
Bežnou mylnou predstavou, s ktorou sa stretávame je názor, že život pracovníka na výletnej lodi je len jednou veľkou dovolenkou. Bez ohľadu na to, na akú pozíciu sa rozhodnete nastúpiť, môžete očakávať, že budete musieť tvrdo pracovať. Napriek tomu je nepochybným faktom, že počas svojej práce navštívite nádherné miesta na Zemi, na aké by ste sa inak zväčša asi iba ťažko dostali. Samozrejme záleží od konkrétneho typu plavby, avšak pár hodín na prechádzku po okolí si pri kotvení ako pracovník na lodi vždy nájdete.
Dlhodobá práca
Zaúčanie nového člena posádky môže v niektorých prípadoch trvať aj mesiace, možno aj preto ostávajú pracovať zamestnanci na lodi oveľa dlhšie, než v klasických zamestnaniach. Práca poskytuje veľkú flexibilitu a pomerne dosť voľného času. Na veľké večierky sa však netešte. Večierková kultúra zamestnancov výletných lodí je iba mýtus.
Jedlo a čas na oddych
Kvalita jedla podávaného posádke sa líši od zamestnávateľa k zamestnávateľovi, avšak majitelia luxusnejších výletných lodí dbajú na poskytovanie kvalitného jedla aj pre svojich zamestnancov.
Zvyčajne bývajú na lodi špeciálne dedikovaní kuchári, ktorí majú na starosti varenie pre posádku lode v oddelenej kuchyni. Na výber sú väčšinou regionálne jedlá, rýchle občerstvenie ako napríklad hamburgery či pizza, ale tiež aj zdravšie jedlá.
Fakt, že členovia posádku dojedajú zvyšky platených jedál cestujúcich je samozrejme taktiež iba mýtus. Členovia posádky majú prístup k jedlu a pitiu 24/7. Podmienky v pracovnej zmluve zväčša špecifikujú aj prestávky a časy vyhradené na jedenie, aby bol zabezpečený čas na odpočinok aj pre tých členov posádky, ktorí majú prácu najrušnejšiu.